Prins bisschoppelijk paleis

683668-c814aa4f452febcdf29105806257f686

In het historisch centrum van Luik aan het Place Saint Lambert vind je het prins bisschoppelijke paleis. Een gebouw dat een van de mooiste zo niet het allermooiste oude gebouw is in de stad Luik. Het gebouw zoals het nu te zien is, werd gebouwd in de zestiende eeuw, en is op de plaats gebouwd van een ander gebouw dat hier eerder stond. Hoewel het paleis oorspronkelijk in de Gotische renaissance stijl gebouwd werd, is de voorgevel te zien in de neoclassicistische stijl. Dit komt omdat de voorgevel in de achttiende eeuw vervangen is. Het paleis dient tegenwoordig als het Paleis van Justitie en daarnaast is ook het provinciebestuur gehuisvest in het paleis. Het is mede hierom dat het ‘Palais des Princes-Évêques de Liège’ niet te bezoeken is, het is niet geopend voor het publiek. Het is echter wel mogelijk om het binnenplein te bezoeken. En enkele keren per jaar is er een uitzondering, dan kan je onder begeleiding van een gids een tour maken door het voormalig paleis.