Sint-Bartholomeüskerk

2288118608

Een van de mooiste kerken is de ‘Sint-Bartholomeüskerk’ of ‘La collégiale Saint-Barthélemy’. Naast een van de mooiste kerken is dit ook een van de oudste kerken van Luik. Je kunt de kerk vinden aan de rand van het historische centrum vlak aan de Maas. In 2005 werd de laatste renovatie voltooid, waarbij veel van de oudere details teruggebracht werden, maar in de achttiende eeuw werden de eerste drastische veranderingen al doorgevoerd, later werden de torenhelmen vervangen door de rombische spitsen, die je nu nog altijd op de kerk kunt bewonderen. In de kerk kan het doopvont van Reinier de Hoei gevonden worden, deze wordt gezien als een van de zeven wonderen van België, oorspronkelijk kon dit doopvont gevonden worden in de Sint-Lambertuskathedraal maar toen deze vernietigd werd, werd dit doopvont overbracht naar de Sint-Bartholomeüskerk.